• Novinky

            • Korčuľovanie tretí deň

            • Naše deti dnes pokračovali v kurze korčuľovania. Rôznymi zábavnými hrami a cvičeniami trénovali správnu techniku. A išlo im to jedna  radosť...

            • Naši korčuliari

            • Dnes sme začali s prvou hodinou inline korčuľovania na neďalekom ihrisku. Deťom to išlo na prvý deň skvelo a všetci dostali velikánsku pochvalu od inštruktora uja Andreja. Už teraz sa nevieme dočkať ďalšej hodiny. Veríme, že zajtrajšie počasie nám ju dopraje. :-)

            • Návšteva rodín z Ukrajiny

            • V rámci spoznávania Slovenska a adaptácie na novú krajinu nás v piatok 28.4.2023 navštívil rodiny s deťmi, ktoré utiekli pred vojnou na Ukrajine a usídlili sa v okolí Košíc, Prešova a Gelnice. Pod vedením pani učiteľky Petronely si deti pripravili program, ktorým potešili srdcia všetkých prítomných. Šťastný spev, tanec, spoločná hra slovenských aj ukrajinských detí, vzájomné spoznávanie sa, požičiavanie hračiek, futbalový zápas, športové hry z loptou na dvore, divadelné bábkové predstavenie o myškách prinieslo povzbudenie všetkým zúčastneným. 

            • Zápis do CMŠ bl. Tarzície na školský rok 2023/24

            • Zápis detí do CMŠ bl. Tarzície na predprimárne vzdelávanie

              v školskom roku 2022/2023

              Riaditeľka CMŠ bl. Tarzície v Trenčíne po dohode so štatutárnym zástupcom zriaďovateľa Kongregácie SSNPM, Sládkovičova 22, 080 01 Prešov, v zmysle § 59 Zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov  určila čas zápisu detí do CMŠ bl. Tarzície.

               

              Zápis detí na školský rok 2023/2024 sa uskutoční

              v termíne od 01.05.2023 do 15.05.2023

               

              Deti sa do CMŠ bl. Tarzície prijímajú na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu dieťaťa, ktorú treba predložiť spolu s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa   od všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, treba predložiť aj súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

               

              Kritériá prijímania detí do CMŠ bl. Tarzície:

              Prednostne sa prijímajú deti:

              • s odloženou povinnou školskou dochádzkou,
              • ktoré dovŕšili 5. rok veku,
              • ktoré už majú súrodenca v CMŠ bl. Tarzície.

              Žiadosť o prijatie na predprimárne vzdelávanie si môžu rodičia osobne vyzdvihnúť v CMŠ bl. Tarzície alebo ju nájdu v sekcii Dokumenty (Ziadost_o_predprimarne_vzdelavanie_2023_24.pdf) na webovom sídle školy www.tarzicia.edupage.org a vyplnenú ju doručia najneskôr do 15.05.2023 na adresu CMŠ. (Akceptuje sa aj vlastná forma prihlášky.)

              Rodič môže podať žiadosť osobne, poštou alebo kuriérom na adresu materskej školy, e-mailom alebo odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu. Taktiež prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky materskej školy, alebo elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom.

            • Vzácna návšteva

            • Vo štvrtok 20.4.2023 našu škôlku navštívili vladyka Peter Rusnák spolu s pomocným biskupom Milanom Lachom a delegáciou Konferencie katolíckych biskupov Spojených štátov amerických, ktorí v týchto dňoch absolvujú návštevu Slovenska. Aj vďaka finančnej podpore Konferencie katolíckych biskupov Spojených štátov amerických sa mohla zakúpiť budova CMŠ bl. Tarzície, za ich štedrosť im patrí veľká vďaka. Na ich ďalšej ceste im vyprosujeme veľa Božieho požehnania.

            • Lesná pedagogika

            • Keďže mesiac apríl je mesiac lesov, vybrali sme sa objavovať s Lienkami na dvore škôlky a s Včielkami na Brezine prírodné tajomstvá lesa prostredníctvom hier a zážitkov. Spolu s pani lesnou pedagogičkou Jarkou, ktorá nám prezradila veľa zaujímavosti o živote v lese a prírode, sme sa naučili ako sa v lese správať, pripomenuli si aké zvieratká v lese žijú a taktiež ako sa o les starať, aby bolo v lese dobre aj jeho obyvateľom aj návštevníkom. 

            • Vesmír očami detí

            • Aj naša škôlka sa zapojila do výtvarnej súťaže Vesmír očami detí. Zo 762 výkresov, ktoré boli do regionálneho kola súťaže zaslané, porota vybrala 25 víťazných prác, ktoré poputujú do celoslovenskej súťaže. Jednou z ocenených bola aj naša žiačka Emília Mináriková. K tomuto nádhernému úspechu jej srdečne blahoželáme a držíme palce v celoslovenskom kole. 

              Výkresy Emilky, ale aj iných detí z našej škôlky, sú vystavené do 28. apríla 2023 v galérii za oknami v Okruhovom dome armády (ODA) v centre Trenčína.

            • Návšteva gréckokatolíckeho chrámu

            • V utorok 18.4.2023 sme navštívili gréckokatolícky chrám sv. Cyrila a Metoda. Pani učiteľka Petronela nám porozprávala ako prebiehalo slávenie sviatkov Ježišovho zmŕtvychvstania. Oboznámila nás s ikonami na ikonostase, nahliadli sme aj do svätyne, kde sme sa poklonili Pánu Ježišovi v bohostánku. Mali sme možnosť ochutnať aj svätenú vodu a chváliť Pána radostnými piesňami o zmŕtvychvstaní. 

            • Beseda so spisovateľkou

            • V utorok 28.3.2023 prijala pozvanie k nám do škôlky pani spisovateľka Lenka Siváková, ktorá napísala veselé a poučné knižky "Rozprávky pre zvedavé deti". Pani spisovateľka nám porozprávala o pokračovaní dobrodružstiev, pre nás už známych postáv: lienky Lenky, mravčeka Mareka, motýľa Mirka a včielky Vierky. Pomocou hlavných hrdinov sa deti oboznámili s abecedou, číslami, cvičením, farbami, angličtinou a mnohými inými zaujímavými témami z detského sveta.   

              Ďakujeme pani spisovateľke za jej poučné a zaujímavé rozprávanie a želáme jej ešte veľa tvorivých nápadov pri písaní knižiek na poličky našich knižníc. 

            • Z rozprávky do rozprávky

            • Celý tento týždeň sme putovali z rozprávky do rozprávky formou rozmanitých aktivít. Prostredníctvom nich sme sa naučili, že rozprávky majú častokrát aj poučný charakter, že spoločnými silami veľa zvládneme, ale aj to, že poctivá práca sa vypláca. Veľa sme tvorili, počúvali, rozprávali a tak spoznávali krásu rozprávok. 

            • Marec - mesiac knihy

            • Aj naši najmenší škôlkari z triedy Lienok sa v stredu 15.3.2023 vybrali do školskej knižnice, aby zažili, ako to v takej knižnici vyzerá. Oboznámili sa napríklad s tým, aké je vhodné správanie v knižnici a zaobchádzanie s knihou, kto je to knihovník, spisovateľ, ilustrátor, podľa čoho sú zoradené knihy, na čo slúži čitateľský preukaz. S elánom sa naše Lienočky "začítali" do kníh, ktoré ich zaujali.
              Nech sa páči, navštívte opäť školskú knižnicu, ktorá je súčasťou našej škôlky a využite dobrá, ktoré ponúka pre detských i dospelých čitateľov 🙂.

            • Návšteva knižnice

            • Marec je mesiacom kníh, to už z nás každý vie. Preto sa celý mesiac venujeme práve poučným, tajomným či rozprávkovým príbehom v nich. A kde inde sa nachádza toľko rozprávok ak nie v knižnici? Presne tam sme si to s Včielkami v stredu 8.3.2023 namierili. Pani knihovníčky nás vtiahli do svojho sveta kníh. Dozvedeli sme sa, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá, ako máme s knihami zaobchádzať a aj to, kto sa o ne stará, keď ich vrátime. Vypočuli sme si rozprávku a zvládli sme všetky úlohy, ktoré boli pre nás pripravené. Aj keď pre niektorých bola táto návšteva knižnice prvá, už teraz vieme, že nie posledná.

            • Divadielko o Mravcovi Gregorovi

            • Mesiac marec sme v našej škôlke začali poučným príbehom o šikovnom mravčekovi Gregorovi, ktorému sa jedného dňa prisnil sen o krásnom mieste, kde je všetko inak, ako doma v mravenisku. Spolu s mravčekom sme zažili nejedno dobrodružstvo a prekvapenie na ceste za vysnívaným miestom.

            • Venujte nám 2% z dane

            • Milí rodičia a priatelia našej materskej školy,

              obraciame sa na Vás s prosbou o poukázanie 2 % z Vašich daní. Získané finančné prostriedky budú použité na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu a zmodernizovanie vonkajších aj vnútorných priestorov škôlky.

              Za Vaše dary Vám všetkým ďakujeme!

            • Biblický karneval

            • "Nech oslavujú jeho meno tancom, nech mu hrajú na bubne a na citare. Lebo Pán miluje svoj ľud." Ž 149,3-4 

              Slová tohto žalmu sme dnes naplnili v našej škôlke skrz Biblický karneval. Zúčastnilo sa ho rozmanité množstvo biblických postáv a zvieratiek z Noemovej archy a rajskej záhrady. Stretli sme sa aj s anjelmi, kráľom Dávidom, kráľovnou Ester, Pannou Máriou, sv. Alžbetou, Jánom Krstiteľom, Šimonom z Cyrény, Genezaretským jazerom, slnkom, Božou láskou, ale aj samotným Ježišom Kristom. 

              Strávili sme čas plný zábavy, radosti, veselých hier a súťaží. 

              Ďakujeme všetkým rodičom za ich tvorivé nápady a realizáciu pekných kostýmov.

               

            • Príbeh jedného rytiera

            • Našu škôlku dnes navštívili rytier Gaston so svojou hradnou pani Helen, aby naučili deti, ako sa kedysi žilo na hrade aj v podhradí. Dozvedeli sme sa, ako sa ľudia v tých dobách hrali a zabávali, no aj to aké mali povinnosti. Spolu sme si zaspievali, zatancovali, naučili množstvo zaujímavých vecí, ale aj bránili hrad proti zlému rytierovi.  

            • Posvätenie škôlky

            • „Pri tvojom krste v Jordáne zjavila sa, Pane, poklonyhodná Trojica. Otcov hlas ti vydal svedectvo. Nazval ťa svojím milovaným Synom. Aj Svätý Duch v podobe holubice potvrdil pravdivosť týchto slov. Svojím zjavením si osvietil celý svet. Kriste Bože, sláve tebe“

              10.1.2023 sme privítali otca Igora Cingeľa, duchovného správcu našej škôlky, ktorý nám jordánskou svätenou vodou posvätil priestory našej škôlky, aby boli požehnané, chránené od každého zla a aby sme v nich mohli nažívať v pokoji, jednote a láske.